9th East-West Integrative Medical Symposium for Immunology & Wellness Clinical Practice, Science, & Technology

Sunday, July 23, 2023

8:30am-3:30 pm EST

Videoconference hosted by: New York

Medical CollegeValhalla, NY (USA)

Date and Time: Sunday July 23, 2023

Organizing Committee:

Xiu-Min Li, MD, Chair Paul Ehrlich, MD, Co-Chair Danna Chung, MD, Co-Chair Anne Maitland, MD, PhD, Co-Chair Raj Tiwari, PhD, Co-Chair Jan Geliebter, PhD, Co-Chair Raymond Dattwyler, MD, Co-Chair Ibrahim Musa, PhD, Co-Chair Henry Ehrlich, Executive Meeting Director Nan Yang, Co-Executive Mtg Coordinator Tonta Galbraith, Co-Executive Mtg Coordinator

Thank you to our Sponsors:

Sponsor: New York Medical College

Co-Sponsors: New York Allergy and Asthma Society Food Allergy Advisors of NY Kyrie Stillman Institute for Integrative Immunology and Wellness, Inc.

<u>Contacts</u> :	Henry Ehrlich (Executive Meeting Director) henryehrlichallergies@gmail.com, 718-207-5690
	Nan Yang, PhD (Co-Executive Meeting Coordinator, China Delegations) nyang4@nymc.edu
	Tonta Galbraith, (Co-Executive Meeting Coordinator, Registration) <u>t</u> robinsongalbraith@nymc.edu, 914-594-4179

Language: English

Mission: Provide an integrative forum to discuss scientific advances in the area of food allergies, eczema, cancer and wellness; bridge international collaborations for research and education; and offer clinical applications of integrative models of treatment for allergic disorders and for promoting wellness.

Target Audience: Practitioners, Patients, Scientists, Trainees, Educators, Administrators, and R&D investigators

Learning Objectives: All participants will leave with the following understanding of:

- 1. Current environment of integrative medicine in the United States.
- 2. Accepted standards of care for common allergic disorders and the role of TCM research for developing novel therapies.
- 3. Clinical opportunities for integration of TCM for allergic and inflammatory conditions as well as other emerging areas of application.

PROGRAM:

Opening Remarks

Moderator: Xiu-Min Li, MD

- 8:30-8:35 am <u>Paddy Reynolds, MPH</u>, Associate Dean for Academic Administration, School of Medicine, New York Medical College
- 8:35-8:40 am <u>Humayun Islam, MD, PhD,</u> Clinical Professor & Chairman Dept. of Pathology, Microbiology & Immunology, New York Medical College
- 8:40-8:45 am <u>Bijan Safai, MD, DSc</u>, Chair and Professor of Dermatology, Metropolitan Hospital, NYC

Session I: Food allergy

- 8:45-8:50 am Introduction by Moderator: <u>Anna Nowak-Wegrzyn, MD</u>, Professor, Director, Divsion of Allergy/Immunology, New York University Medical Center
- 8:50-9:05 am <u>Raj Tiwari, PhD</u>, Professor, Pathology, Microbiology & Immunology, New YorkMedical College Dr. Tiwari will discuss food allergy etiology, particularly regarding western diet and false alarm hypothesis (15 min).
- 9:05-9:20 am <u>Anna Nowak-Wegrzyn, MD</u>, Professor, Director, Division of Allergy/ Immunology, New York University Medical Center *Dr. Nowak-Wegrzyn will discuss current food allergy therapy including epicutaneous immunotherapy (the Patch) (15 min).*
- 9:20-9:35 am <u>Jera Zhang, MSm MA, RD</u>, Registered Dietician, Doctoral Student, Department of Health and Behavior Studies, Teachers College, Columbia University *Ms. Zhang will review diet, microbiome, and prevention (15 min).*
- 9:35-9:50 am <u>William Reisacher, MD</u>, Professor of Otolaryngology, Weill-Cornell Medical College Dr. Reisacher will report on the progress of Intrommune, toothpaste delivered immunotherapy for food allergies. (15 min)
- 9:50-10:10 am Food Allergy Panel Discussion (20 min)
- 10:10-10:20 am Break (10min)

Session II: Cancer, eosinophilic and mast cell disorders

10:20-10:25 am	Introduction by Moderator: Qian Yuan MD, PhD, Associate Pediatrician, Massachusetts General Hospital for Children (5 minutes)
10:25-10:40 am	Anne Maitland, MD, PhD, Assistant Clinical Professor, Clinical Immunology, Mount Sinai Dr. Maitland will provide a perspective on MCAS and long covid. (15 min).
10:40-10:55 am	Qian Yuan MD, PhD, Associate Pediatrician, Massachusetts General Hospital for Children, Dr. Yuan will discuss dupilumab and other novel treatments for EoE (15 min).
10:55-11:10 am	<u>Tara Jarboe, PhD student</u> , Pathology, Microbiology & Immunology, New York Medical College Tara will discuss an area within cancer (15 min).
11:10-11:25 am	Panel discussion (15 min)
50	ssion III: Herbal Medicine Practices and Challenges
00	ssion m. Herbar Medicine Fractices and Chanenges
11:25-11:30 am	Introduction by Moderator: Jing-Ke Weng, PhD, Associate Professor of Biology, Massachusetts Institute of Technology; Member, Whitehead Institute (5 minutes)
11:30-11:45 am	<u>Nan Yang, PhD</u> Senior Scientist, General Nutraceutical Technology Dr. Yang will discuss quality control in the manufacture of herbal drugs (15 min).
11:45-12:00 am	<u>Gary Soffer, MD</u> Assistant Professor of Clinical Pediatrics, Yale School of Medicine Dr. Soffer will discuss the practice of immune boosting (15 min).
	Medicine
	Medicine Dr. Soffer will discuss the practice of immune boosting (15 min). <u>Thomas Burgoon, MD,</u> Past President, American Academy of Medical Acupuncture Dr Burgoon will discuss an American internists \$ perspective on the integration of

12:45-1:15 pm Lunch (30 min)

1:15-1:20 pm	Introduction by Moderator: Jan Geliebter, PhD, Professor, Pathology, Microbiology & Immunology, New York Medical College (<i>5 min</i>)
1:20-1:35 pm	<u>Mazin Al-Khafaj</u> i,TCM Practitioner, Avicenna Center for Chinese Medicine (UK) Dr. Al-Khafalii will outline Traditional Chinese Medicine's understanding and treatment of dermatological disease (15 min).
1:35-1:50 pm	<u>Jan Geliebter, PhD</u> , Professor, Pathology, Microbiology & Immunology, New York Medical College Dr. Geliebter will review microbiota in eczema (15 min).
1:50-1:55 pm	<u>Leah Bray, Matthew Sinclair</u> Parents Ms. Bray and Mr. Sinclair will discuss their child's successful treatment of eczema with landmark support from New Zealand government (5 min).
1:55-2:00 pm	<u>William Skolnik, Vice President, Ardea Partners</u> Mr. Skolnik will discuss his experience in improving sensitivity to environment, quality of life and his vision for advanced TCM integrative treatment for multisystem illness (5 min).
2:00-2:15 pm	<u>Xiu-Min Li, MD</u> , Professor, Microbiology and Immunology, New YorkMedical College Dr. Li will discuss the current state of her triple therapy and look ahead to further research (15 min)
2:15-2:25 pm	<u>Niradiz,Reyes, PhD</u> , Visiting Scientist at Pathology, Microbiology and Immunology, New York Medical College; Professor Universidad de Cartagena Dr.Reyes will discuss skin microbiome from skin of severe eczema patients (10 min)
2:25-2:40 pm	Eczema and Skin Disorders Panel Discussion (15 min)
	Session V: Postdocs, Medical, PhD and Masters Students
2:40-2:45 pm	Introduction by Moderator: Ibrahim Musa, PhD, Pathology, Microbiology & Immunology, New York Medical College (5 min).
2:45-2:50 pm	<u>Fariba Ardalani</u> , PhD student, Pathology, Microbiology & Immunology, New York Medical College Fariba will discuss IgE cross-reactivity of epitopes in food allergy (5 min).
2:50-2:55 pm	Daniel Kopulos, Masters Student, Pathology, Microbiology & Immunology, New York Medical College Natural compound (Arctigenin) suppression of IgE myeloma cells by regulation of telomere (5 min).
2:55-3:00 pm	<u>Carolina Taico</u> , Medical student, New York Medical College Carolina will discuss TCM compound formononetin inhibitory effect on basophil activation (5 min).
3:00-3:05 pm	<u>Devora Loike-Weinstein</u> , Medical student, New York Medical College Devora will discuss TCM compound 7,4 Dihydroxy flavone inhibitory effect on IgE production (5 min).
3:05-3:10 pm	Matthew Kwan, Summer intern, New York Medical College Matthew will discuss S. aureus infection on IgE production (5 min).
3:10-3:15 pm	<u>Christian Figueroa</u> , Summer Intern, New York Medical College Christian will discuss S. aureus infection on inflammatory cytokine TNF-a production (5min).
3:15-3:20 pm	<u>Michelle Carnazza</u> , PhD student, Pathology, Microbiology & Immunology, New York Medical College
	Michelle will discuss Natural compound BRF on antibiotic-resistant S. aureus (5 min).
3:20-3:25 pm	<u>Anish Maskey, PhD.</u> Pathology, Microbiology & Immunology, New York Medical College
	Dr. Maskey will discuss the mechanism underlying severe Eczema (5 min).
	Closing Remarks
3:25-3:30 pm	Henry Ehrlich, Co-Author with Dr. Xiu-Min Li, Treating Eczema with Traditional Chinese Medicine and two other books about Dr. Li's work. Co-founder, Institute for Integrative Immunology and Wellness, Inc.